Thursday, February 18, 2010

~Tekan Petak~


Esok bukan hari ini..Yang layak kau canang seluruh petala untuk diratah mawas kalbu walhal memang tidak sedikit layak pun untuk kau kerling….esok bukan hari ini yang konon sentiase terselit lohong bermegah walhal kau tahu belum tentu esok itu untuk engkau…heh!!...belum lagi kenal siapa engkau sudah dijunjung hebatnye engkau walhal kau tahu engkau sendiri pun bukan untuk engkau…berani tuntut itu ini untuk bermegah walhal diri sendiri pun takut nak terngadah walhal kau tahu…martabat itu bukan untuk engkau..

Peluru jangan kosong kalau berhajat nak makan besar…Lafaz jangan tergantung kalau mengidam nak senyum lebar….jangan Hedonisme Ampuh itu yang kau sanjung…..

~Untuk aku lagi~Cis!!~

Wednesday, February 17, 2010

~Aduh~



11.35pm..Perjalanan pulang dari kampung..memandu 80km/h dari Bukit Putus..Lampu depan tak buleh High Beam..Muis n Apek sangat lapar..


Muis : Poit..kite singgah McD Senawang la...

Apek : Kenape mesti senawang?

Muis : Nak makan kasut?

Apek : Eleh...terkenang la tu..yela..

Parking kat tempat OKU.....Lock pintu..pegi kaunter...

Kaunter : Ye Adik nak ape?

Apek : Nak makan...

Kaunter : Erk....nak order ape?

Apek : Bagi Big Mac set Combo eah kak..

Kaunter : Nak Medium ke large?

Apek : Dah name pun Combo..

Kaunter : erk...ok2...(Pandang Muis) Adik lak nak aper?

Muis : Nak makan jugak...

Kaunter : (Tarik Muke)...order la..(nada berubah skit)

Muis : Leks la...Bagi saye Chicken Mc Nuget yang 6 ketul punye...tak mau set...

Kaunter : Air?

Muis : Air Love You..haahaha..nak Milo panas..tak mau ais

Kaunter : Makan sini ke?

Muis : Ade ke orang makan kat kaunter? Kitorang nak makan kat table saner...(Tuding jari ke meja paling hujung)

Minah kaunter tarik muke terus pegi siapkan order....pas kat Muis ngn Apek...Muis ngn Apek pegi makan kat table paling hujung...

1 Jam.....

Muis : Pek...tolong pangil minah kat kaunter tadik jap..

Apek : Apasal..?

Muis : Panggil Jek la..

Apek : Ok jap...

Minah Kaunter datang.....(Muke masam berbaur amarah)

Minah Kaunter : Ye?

Muis : Kire sume sekali berape kak...

Malam tu Apek gelak dengan nada yang paling kuat..dan Muis balik rumah dengan baju basah..kene simbah milo panas yang dah tak panas tapi tetap tergelak sampai Port Dickson..

Tuesday, February 16, 2010


-muar-
~

~Hari2 tersenggut....pikir mane lagik semangat nak dipungut... Makin susut akal bile teringat ape yang tak disebut..serabut..macam ribut..nak biar?..erm...biar la...~ semput

Wak Kolan
Wak Kolan
put,put,put,bujang semput,bia serabut jnji jiwa xreput..xkn suma kao nk sebut?kn DIA tentukn mner yg patut..aper nk serabut....?put,put,put....oi,oi!dilarang kentut!!


Mohd Mu'aiz Bin Salamat
Mohd Mu'aiz Bin Salamat
ahaks! but calibut otak serabut, susun jiwe belum lagi tersangkut, bukan mengharap sume nak direbut, cume kadang2 nak dapat yang dikaut, belum tentu dapat, belum tentu tersangkut, but calibut wa bukan karam kat laut tapi semangat makin susut..but calibut usus tercabut..


Wak Kolan
Wak Kolan
kuikuikui,ptui..kiter jln mner ader btoi,pelan2 kayoh br sempoi,tp kot nk tggu sume golek,tggu roy jd boroi...


Mohd Mu'aiz Bin Salamat
Mohd Mu'aiz Bin Salamat
tau tape.roi kalao bimbing insyallah buleh semangat.lepas tu golek..hahaha...aku bukan ajak ko begolek..tapi teringat pepatah orang moden..." Tertongeng tak nampak pungung, Terngaga tak nampak lidah"....ape nak takot..kite kan ade DIE..surrrrrr..meluncur di pokok kaktus..


Wak Kolan
Wak Kolan
kite kan ade DIE?mmg la,ajal maut mner kte tau..kite kn ader DIA..hoh0..meluncur di pokok petai..kaktus bahaya...


Mohd Mu'aiz Bin Salamat
Mohd Mu'aiz Bin Salamat
bahaye skang ni tak leh jangke..so lagi bek prektis dulu..kurang2 bile orang nak cong kite buleh beta "Ape lu pikir wa tatau bende ni banyak duri?"


Wak Kolan
Wak Kolan
btl gak kn...at least utk kali ke2 kter kebal ckit rs duri2..ha...ay0k...


Mohd Mu'aiz Bin Salamat
Mohd Mu'aiz Bin Salamat
kali ke 2?bile 1st?

Mohamed Redzuan Zain
cuba jadi mata duitan.. sekurang kurangnya dapat kita lupakan.. segala yg amat menyakitkan.. biar org mengata bukan2.. janji kita happy sakan.. cuma nasihat abg wan.. jgn sampai jd setan...


Mohd Mu'aiz Bin Salamat
Mohd Mu'aiz Bin Salamat
abg wan : kitorang nak enjoy umpama setan jek buleh?hehehehe....


Mohamed Redzuan Zain
Mohamed Redzuan Zain
umpama jin xpe lg.. jgn umpama setan...


Mohd Mu'aiz Bin Salamat
Mohd Mu'aiz Bin Salamat
ok2..jin ok gak..wakakaka..kalo macam jin rasenye kitorang dah lamer lulus kot..


Mohamed Redzuan Zain
Mohamed Redzuan Zain
sebaik baik jin,sejahat jahat manusia.. camne blh lulus...


Mohd Mu'aiz Bin Salamat
Mohd Mu'aiz Bin Salamat
kitorang berkelakuan yang paling jahat giler!!!wakakakaka..kitorang kutok pencurik ayam..lepas tu bayangkan pencurik ayam tu curik ayam lain..lepas tu die curik lagi..curik lagi...curik lagi..erk...?buleh kan macam tu?


Mohamed Redzuan Zain
Mohamed Redzuan Zain
perggghhhhhhhhhhhhhhh.. idea jahat yg bernas...


Wak Kolan
Wak Kolan
menawek2...lps ni bt MLM curik ayam..leader kne cr ayam 5eko...


Mohamed Redzuan Zain
Mohamed Redzuan Zain
ayam kaler hitam...


Mohd Mu'aiz Bin Salamat
Mohd Mu'aiz Bin Salamat
tapi pencurik tu musang putih..hahahaha


Wak Kolan
Wak Kolan
cukup2..


Mohamed Redzuan Zain
Mohamed Redzuan Zain
hahaha.. musang putih berbulu ayam...


Mohd Mu'aiz Bin Salamat
Mohd Mu'aiz Bin Salamat
Bulu baru nak tumbuh la bng..tapi gaye macam dah kenyang makan garam...tak reti hormat makhluk lain..nak curil tu curik jek la..tak yah nak gegar kuat bagai..hahaha..musang skang dah makin maju..


Mohamed Redzuan Zain
Mohamed Redzuan Zain
peralatan cukup mcm org nk rompak bank.. educated...


Mohd Mu'aiz Bin Salamat
Mohd Mu'aiz Bin Salamat
aducated but dsprate...

~~~


Thursday, February 11, 2010

~HRMIS~

~Salleh~

Hari ni Muis kene isi Borang HRMIS (data lengkap kakitangan)...Muis isi bersame ngn Salleh...

>Nama : Mohd Mu'aiz Salamat
>Gelaran : Encik
>Pangkat :...............

Salleh : Muis...Pangkat ni ko taruk ape?
Muis : Leftenan
Salleh : Ape lak Leftenant? Ko kan Pembantu Teknik..
Muis : Dah tu? Apasal Tanye?
Salleh : Owh..Ok2...

>Umur : 25 Thn
>Negara Lahir : Malaysia
>No Surat Beranak :................

Salleh : Oit...Ape eah No Surat Beranak Aku..?
Muis : Jap aku tanye arwah nenek aku....
Salleh : Owh..sori2...

>Status Bumiputra : Bumiputra
>Bangsa : Melayu
>Etnik :......................

Salleh : Etnik ni ko isi ape?
Muis : Etnik Kreatif.....
Salleh : ............... betul ke?
Muis : Salah...kosongkan je..

>No Tel : 01Maxis 907*******
>Status HP :....................

Salleh : Status HP ni macam ne?
Muis : Ko beli second ke baru....
Salleh : Yeke? Ni pun die nak tau ke?
Muis : Bukan la...Ko tak tengok ke ade tick Box sebelah tu.?Peribadi atau Rasmi..Tande la mane satu..
Salleh : Ko tande ape?
Muis : (Pandang Saleh).......Aku Tandatangan...
Salleh : Uih!!Muat ker?kotak ni kecik je..
Muis : Aduh!!Ko ni pehal!!?

~Muis Simpan Borang HRMIS dalam beg....Capai keyboard.....taip...
"www.kumitanilmu.blogspot.com"....Salleh pandang Muis...Salleh pun ikut simpan borang die...~

~TakSub~




~ari tu pegi jalan2...tapi ber-empat... muis, wak kolan, gomet, ngn ojai~ade misi katenye...
-sebelum selesai- Wak Kolan Memandu, muis sebelah, Gomet beburak ngn ojai-


Wak Kolan : Muis...ko tengok jalan ni..berturap..cantik tak?

Muis : motif ayat ko ni..?

Wak Kolan : Jawab je la..cantik tak?

Muis : ok2..cantik..

Wak Kolan : Lepas tu ade lampu...ade signboard..mesti lagik cantik kan...

Muis : Aku cakap tak cantik kang ko marah..tapi ape motif ko ni?

Wak Kolan : Susun la slow2...jalan ko dah buat..tinggal nak hias jek..

Muis : .....temenung....


-Lepas Selesai-
Wak Kolan memandu, Muis Sebelah..Gomet Mendengar, Bijai Tidor

Wak Kolan : Kan aku dah cakap..Cinte ni jangan junjung..cukup sekadar kendong je..jangan taksub sangat..

Muis : Ape Lak ko merepek ni Lan..Aduhai....

Gomet : Erk..Aku nk g toilet la...

Muis & Wak Kolan : Kepit la kejap!!

Tuesday, February 9, 2010


Perjalanan balik dari Sri Kembangan..posisi sama...radio teramat perlahan..sengaja...carik mood berburak..


Muis : Ko dah tengok citer sepi tu sampai abis eah lan?

Wak Kolan : Dah la..kan aku layan sampai ko pegi keje pun aku tak perasan

Muis : Agak layan kan citer tu...

Gomet : Aku tak tengok lagi..Nanti ko copy Lan..aku nak tengok gak..

Lan jeling kat gomet..Muis type msg untuk papai..tapi tak jadik send...Lan fokus semule ke Jalan Puchong - Nilai

Wak Kolan : Tapi aku suke la puisi die tu..macam ne eak?

Muis : Ooo..yang " Bulan..Jangan Biar Siang" tu kan?

Gomet : Aku sambung!! Aku sambung..." Tapi kene siang jugak..Kalau tak Bile aku nak semayang suboh Kalau tak siang...Nanti..Takkan Ade La 24 Jam"

Muis Pandang Wak Kolan...Wak Kolan Pandang Muis....Senyap.... Sampai Nilai..



"Bulan...jangan biar siang...biar alam kelam..sepi..seperti aku"





Bisikku Pada Bulan..
Kembalikan...temanku..kekasihku...

Syurgaku...


Tanpa dia,
malam menemanku..sepi memelukku...


BUlan....jangan biar siang...
Biar alam ini kelam...biar ia sepi....

Sepertiku...

Aku masih dengar suaranya...
aku bangun...aku tidur...aku mimpi...

DIa masih disini..


Untuk apa jumpa..kalau untuk berpisah...
Untuk Apa jumpa..kalau bukan untuk bersama..


Petikan : Sepi

Wak Kolan Memandu, Muis sebelah, Gomet kat belakang

Wak Kolan
: Ko tau tak Abg Akid, muis?

Muis : Abang ko kan?

Wak Kolan : Takkan La Mak Aku Plak....

Gomet : Abis Tu?

Wak Kolan : (Jeling Gomet) Die Kalo nak die mesti nak sampai dapat...

Muis : Contoh?

Wak Kolan : Ape2 je la...kalo die nak die mesti usehe sampai dapat..Bia Lambat..tapi dapat..tu la name die Genggam Tak Terhiris..

Muis : Ko tuju kat aku ke?

Wak Kolan : Tak la...Kat Abah ko..

Gomet : Abis Tu...

Muis & Wak Kolan : (Pandang Gomet) Ko diam buleh tak Mit....!!

Senyap sampai Sri Kembangan.....

Sunday, February 7, 2010

sUduT



"dia honar dengan cerita dia, trauma dengan lucu jenaka, perut sendat berdekah dekah

aku juga ingin berjenaka, aku juga ingin berseloka, aku juga ingin berkeluh kesah, aku juga ingin bercinta indah
"

petikan : aloyparadoks

Puirrrrrr....mule2 bace tersentak jugak..tapi bile lame2 pikir...ape kes nak sebok2 lagik..nak tuntut sampai mati?last2 aku sendiri tak dapat isi..silap2 cume tengok sampai mati. akhirnye kate hati.."lu carik la idup lu sendiri"...


"Kau muntahkan apa sudah kau makan, Biar hancing bacing seluruh jalan ini, Berlendir nanah jijik membusuk, Membusuk merebak meracau mereka"

petikan : aloyparadoks

Yesza!!!kalau nak lari biar hilang terus, tapi jangan sampai orang keliling pun macam dah pupus, sampai mane? dekat mane duduk kite? cantik yang dulu takkan semue nak jadik buruk, sebab satu takkan sepuluh kene peluru...akhirnye hati kate lagi "idup die bro...lu ape sibuk"

~untuk cerite dulu~bukan untuk selit pada cerita baru~yang penting bukan untuk papai~
~cis!!untuk aku~